Hoe houden we goed personeel zo lang mogelijk op het LBSP?

“Dit is een ongelofelijk snel bewegend vakgebied. Wij hebben mensen nodig die goed opgeleid zijn en die zich blijven ontwikkelen. Het CIV Bio Sciences helpt daarbij. We moeten dit samen doen: onderwijs, overheid en bedrijfsleven.” Bas Reichert, CEO bij BaseClear en voorzitter van de Ondernemers Vereniging van het Leiden Bio Science Park, windt er geen doekjes om. Een kennismaking met één van de partners van CIV Bio Sciences.

BaseClear is als contract research organisatie gespecialiseerd in genomics, anders gezegd het analyseren van dna. Het laboratorium is gevestigd op het Leiden Bio Science Park (LBSP). Reichert: “We produceren niet alleen data, maar proberen ook een vraagstelling van de klant op te lossen. Dat kan gaan om een nieuw yoghurtje met een nieuwe bacterie erin, een veiligheidsprobleem in de fabriek of een nieuw enzym in een wasmiddel. Ik kan wel stellen dat BaseClear voorop loopt op het gebied van (technologische) innovaties.”

Leven Lang Ontwikkelen
Het bedrijf bestaat voor een groot gedeelte uit laboratoriumwerk en is één van de grootste onafhankelijke genoomspecialisten in Europa. “Ons vakgebied verandert razendsnel. Onderwijs heeft al een plek binnen onze organisatie. Maar het moet intensiever: samenwerken met een opleiding die helpt om mijn mensen relevant te houden én te blijven ontwikkelen, maar ook de mogelijkheid bieden je te specialiseren naar een andere kant of het lab uitgaan naar een andere omgeving. Dat wil ik graag faciliteren voor mijn mensen. Het mbo en hbo stopt op het moment dat de opleiding is afgelopen. Daarna is het aan ons, het bedrijfsleven. Het CIV staat voor Leven Lang Ontwikkelen, mensen na hun opleiding ontwikkelen in nieuwe technologie, in kwaliteitsbewustzijn of helpen richting bio informatica. Dat hebben we hard nodig.” 

Bas Reichert – CEO BaseClear

CIV Bio Sciences is een publiek private samenwerking. Reichert beseft dat er van BaseClear ook inbreng wordt verwacht. Hij heeft daar al ideeën over. “Sowieso met elkaar het gesprek aangaan is in eerste instantie belangrijk. Wat hebben wij nodig aan mensen en dat vanuit onderwijs vervolgens vertalen naar de praktijk. Wij kunnen mensen een stageplek aanbieden, of praktijkgericht onderzoek faciliteren. Gericht op het werk wat we hier doen en dan met een practor of een lector werken aan projecten die relevant zijn en waar leerlingen van kunnen leren. Het werk gaat steeds meer veranderen. De analist die met een pipetje op het lab stond, zal stevig veranderen naar meer een operator van processen. Het verschuift naar meer gerobotiseerd werk. Zo iemand moet kennis hebben van kwaliteitssystemen, een stukje informatica.”

Toekomstige kennis
Reichert benadrukt dat de instroom van mensen in dit vakgebied, mbo en hbo, goed genoeg is. Volgens hem gaat er vooral om, hoe je deze mensen behoud, gericht op de toekomst van dit vakgebied. “Dat moeten we met elkaar doen, vanuit het CIV. We hebben geen tekort aan laboratorium mensen, maar wel aan mensen met toekomstige kennis. Onderwijs heeft daarin het bedrijfsleven nodig, en vice versa, zonder meer.”

Maar ook bedrijven op het Leiden Bio Science Park hebben elkaar nodig, vindt hij. “Wij zien bijvoorbeeld dat veel mensen na een aantal jaren laboratoriumwerk behoefte hebben aan iets anders. Die willen doorgroeien. Niet iedereen kan en wil manager worden, maar je kan je wel specialiseren. En hoe mooi is het als ze dan de overstap maken naar een bedrijf hier op het Park? Zo houden we goed personeel zo lang mogelijk op het park. Het Leiden Bio Science Park gaat alleen maar groeien de komende jaren en heeft behoefte aan goed opgeleide en ambitieuze mensen. Onderwijs speelt daar een rol bij, maar ook de bedrijven. Dat betekent dat bedrijven out of the box moeten gaan denken. Door onze gezamenlijke ambitie creëren we een ecosysteem, met CIV Bio Sciences als een spin in het web.” 

Gerelateerd nieuws