Ontbijtje ‘Leven Lang Ontwikkelen’ met BioPartner

Dinsdagochtend 23 mei verzamelden CIV partners zich al vroeg bij BioPartner. Vanuit de ambitie een aantrekkelijk innovatiedistrict te zijn, wil men op het Leiden Bio Science Park meer en beter samenwerken en synergie realiseren op het gebied van ‘menselijk kapitaal’. De CIV Bio Sciences partners nemen het voortouw door met en van elkaar (en anderen!) te onderzoeken en leren hoe Leven Lang Ontwikkelen (LLO) hieraan kan bijdragen. Onder het genot van een lekker ontbijt werd er eerst geluisterd naar Thijs de Kleer en Rebekah Bikker, respectievelijk algemeen directeur en adjunct directeur bij BioPartner Leiden.

Thijs deed zijn eigen ontwikkelverhaal: ‘Jezelf vormen is meer dan een opleiding volgen’. Thijs ontwikkelt mensen, bedrijven en gebouwen. Interessant in het kader van het CIV Bio Sciences deelde hij zijn kennis via gastlessen op de Hogeschool Leiden. Vandaag de dag doet hij veel voor zijn BioPartner medewerkers opdat zij zich optimaal ontplooien. Rebekah deelde een geslaagd initiatief dat zij is gestart om een stimulerende werkomgeving te creëren voor de bedrijven die bij BioPartner flexibele werkruimte huren. Werknemers van deze doorgaans kleine Life Science start-ups en scale-ups kunnen nu cursussen volgen (tegen een geringe vergoeding), van een cursus Autoclaveren tot Persoonlijk leiderschap.

Na de heldere inleiding was het de beurt aan de 26 aanwezigen (15 CIV partners waarvan 7 life sciences bedrijven) om zich te buigen over hun ideeën, behoeften, ervaringen met LLO. Dit leverde boeiende gesprekken en nieuwe ideeën op.

Eerste vraag: Hoe wordt binnen jullie organisatie groei en ontwikkeling van werknemers gestimuleerd? 

Enkele antwoorden: persoonlijk ontwikkelbudget, ontwikkelpaden voor laboranten, opleiding met studieovereenkomst, rotatie ter kennismaking met organisatie, 1-op-1 coaching, een eigen project uitvoeren. Naast het feit dat het belangrijk is een goede sfeer te scheppen (open en veilig) wordt transparant zijn over de interne doorgroeimogelijkheden veel genoemd. Leidinggevenden van een afdeling mogen bovendien duidelijker zijn over het beschikbare opleidingsbudget en stimuleren dit ook te gebruiken.

Tweede vraag: Welke ontwikkelbehoeftes zien jullie onder collega’s en werknemers?

Ontwikkelbehoeftes verschillen van mens tot mens. Het is voor ieder de moeite waard na te denken over vragen als Wie ben ik?, Waar ligt mijn kracht? en Hoe wil ik mijzelf ontwikkelen. Niet iedereen wil zich (professioneel) ontwikkelen, dat moet je dan respecteren. Een portfolio van diverse opleidingsvormen biedt aan ieder wat wils.

Hebben jullie ideeën, tips om een stimulerende werkomgeving te creëren? Een van de partners houdt maandelijks teammeetings waarin de prestaties op niveau van de business worden gekoppeld aan de prestaties van het team. Dit geeft inzicht in de eigen bijdrage. Een Generatie-Z cultuur training voor leidinggevenden wordt geopperd. Jobrotation. En, ook interessant, een persoonlijk ontwikkel programma voor nieuwe krachten, waarin deze zowel zichzelf, als de nieuwe werkgever leert kennen. Hier past wellicht ook een onboarding cursus voor het Leiden Bio Science Park?

We sluiten af met een oproep aan de CIV partners alvast na te denken over een onderwerp voor de eigen LLO sessie. BioPartner en ook het LLO projectteam zijn tevreden en gaan met de opbrengst aan de slag. Bij deze koppelen we de bevindingen terug aan het ‘ecosysteem Leven Lang Ontwikkelen’. Wat ga jij oppakken?

Het CIV deelproject ‘Ecosysteem LLO’ is onderdeel van de brede Human Capital Agenda LBSP en ontvangt een bijdrage uit het Human Capital Akkoord Zuid-Holland.

Gerelateerd nieuws