CleanESCAPEroom: ‘Good Manufacturing Practice’ in de praktijk!

Donderdag 25 en vrijdag 26 mei was het zover: Tweedejaars studenten laboratoriumtechniek in opleiding tot Biologisch Medisch Analist werden geïntroduceerd in de wereld van ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP). Werken volgens GMP richtlijnen wordt veel gevraagd op het Leiden Bio Science Park, onder andere door Janssen Biologics. Samen met Biotech Training Facility organiseerde zij de eerste pilot GMP training als onderdeel van het CIV Bio Sciences.

GMP is een kwaliteitsnorm voor het maken van geneesmiddelen. Het zorgt ervoor dat fabrikanten altijd dezelfde kwaliteitseisen volgen. GMP vindt typisch plaats in een cleanroom, een omgeving die zo is ontworpen dat vervuiling van producten en processen wordt voorkomen. Cleanroom gedrag en ‘Gowning’ (het op juiste wijze omkleden) stonden dan ook centraal op het trainingsprogramma.

De 28 studenten van mboRijnland volgden een dagprogramma van drie onderdelen. Janssen Biologics startte de dagen met een workshop vol voorbeelden over het waarom, hoe en wat van GMP. Na de introductie mochten de studenten de opgedane kennis gelijk loslaten op het identificeren van bijvoorbeeld goed en fout cleanroom gedrag. Ook werd geoefend met ‘gowning’ (zonder de vloer aan te raken een overall aandoen bleek een hele kunst), het handen wassen (vooral die bacteriën tussen de vingers laten zich niet makkelijk wegwassen) en het op juiste wijze bijhouden van een labjournaal (immers een kleine fout kan fatale gevolgen hebben).

Voor de CleanESCAPEroom gingen de studenten in kleine groepjes de cleanrooms van Biotech Training Facility in om een belangrijke missie te volbrengen. Door het gezamenlijk oplossen van verschillende GMP opdrachten binnen een gegeven tijd, moesten ze uit de cleanrooms zien te ontsnappen. Vanzelfsprekend was op de juiste manier omkleden hier ook een onderdeel van. De mbo-ers waren opzienbarend snel!

Tot slot werd tijdens de Pharma Mystery Game een mysterie bij MIQSAP Pharmaceuticals opgelost op basis van verschillende soorten informatie. Nauwkeurig en precies kunnen werken was hierbij noodzakelijk om tot de oplossing te komen.

Co-creatie van onderwijs leent zich bij uitstek voor onderwerpen die belangrijk (of nieuw) zijn in het bedrijfsleven maar niet uitgebreid behandeld kunnen worden op school. Bij Janssen Biologics identificeerde men zo het onderwerp GMP. Tijdig kennismaken met GMP en het zelf ervaren van het werken in een cleanroom omgeving is waardevol.  Het helpt de studenten bepalen waar ze straks stage willen lopen en wat de arbeidsmarkt te bieden heeft.

Biotech Training Facility, Janssen Biologics en mboRijnland zijn allen zeer geïnteresseerd de samenwerking voort te zetten. Met veel negens als eindcijfer, was de evaluatie van de cursus door de studenten ook lovend.

‘Een leerzame en superleuke ervaring’.

Gezien vanuit het CIV Bio Sciences is dit een schoolvoorbeeld van hybride onderwijs.

Gerelateerd nieuws